Tving kyrka upplyst i natten (27 Apr 2009)

Kvällen måndag 27/4 fick TvingNet via en av Tvings trevliga och engagerade bybor ett önskemål om att se en bildserie på Tving kyrka, som numera kvällstid är vackert upplyst av ett par strålkastare. Givetvis försöker vi göra vad vi kan för att göra nyfikna medborgare till lags och ger oss ut i den spännande natten.

 

Med kameran i högsta hugg gav vi oss iväg till kyrkan. Det var vindstilla och kusligt tyst ute. Vi fick ihop några bilder. Ni ser samtliga genom att följa denna länk.

 

Vi hoppas att ni uppskattar bildserien och tar gärna emot önskemål på fler objekt i byn och dess omgivning.

 

Här följer lite information om Tving kyrka:

Tvings kyrka invigdes 17/9 1843. Bygget hade tagit ungefär två år och utförts medelst dagsverken av församlingens invånare. Den är nu en av Blekinge största, ca 60 m lång. Murarna är uppförda av gråsten och vitputsade. Stilen är klassicistisk, ritad av C Ståhl.

Kyrkans förnämsta inventarium är ett medeltida altarskåp, som nu står vid dopfunten. Skåpet är från 1510-1520. Det innehåller i sitt centralparti en skulpterad och målad framställning av nådastolen och i sidofälten skulpterade och målade framställningar av händelser i Kristi lidandes historia.

Altarprydnaden utgörs av en på duk målad tavla föreställande Nattvarden och signerad S Andersson 1842.

Norr om kyrkan, på den del av kyrkogården, som först i sen tid blivit kyrkogård, finns en sten, som anses vara en minnessten över den Gunnar Gröpe, som enligt sägnen slog ihjäl S:t Sigfrids medhjälpare Unaman, Sunaman och Vinaman i Växjö. Han skall för det dådet ha fördrivits från Värend av kung Olof och ha tagit sin tillflykt i Tving, som då var danskt område, där han begravdes i heden jord. 

 

Mer data om kyrkan kan hittas genom att följa denna länk

 

mvh TvingNet

 

{flickr-album}Type=Photoset, User=tedion, Photoset=72157617402182540{/flickr-album} 

Kommentar