Tving kyrka på dagtid (30 Apr 2009)

Redaktionen på TvingNet gav sig på måndagskvällen 27/4 ut och tog bilder på den upplysta kyrkan i Tving. Vi vill förstås oxå se bilder på kyrkan på dagtid. På självaste Valborgmässoafton tog vi oss dit.

 

Med kameran åter igen i högsta hugg gav vi oss iväg till kyrkan. Vi fick ihop några bilder. Ni ser samtliga genom att följa denna länk.

 

Vi hoppas att ni uppskattar bildserien och tar gärna emot önskemål på fler objekt i byn och dess omgivning.

 

Här följer lite information om Tving kyrka:

Tvings kyrka invigdes 17/9 1843. Bygget hade tagit ungefär två år och utförts medelst dagsverken av församlingens invånare. Den är nu en av Blekinge största, ca 60 m lång. Murarna är uppförda av gråsten och vitputsade. Stilen är klassicistisk, ritad av C Ståhl.

Kyrkans förnämsta inventarium är ett medeltida altarskåp, som nu står vid dopfunten. Skåpet är från 1510-1520. Det innehåller i sitt centralparti en skulpterad och målad framställning av nådastolen och i sidofälten skulpterade och målade framställningar av händelser i Kristi lidandes historia.

Altarprydnaden utgörs av en på duk målad tavla föreställande Nattvarden och signerad S Andersson 1842.

Norr om kyrkan, på den del av kyrkogården, som först i sen tid blivit kyrkogård, finns en sten, som anses vara en minnessten över den Gunnar Gröpe, som enligt sägnen slog ihjäl S:t Sigfrids medhjälpare Unaman, Sunaman och Vinaman i Växjö. Han skall för det dådet ha fördrivits från Värend av kung Olof och ha tagit sin tillflykt i Tving, som då var danskt område, där han begravdes i heden jord. 

 

Mer data om kyrkan kan hittas genom att följa denna länk

 

mvh TvingNet

 

{flickr-album}Type=Photoset, User=tedion, Photoset=72157617527370218{/flickr-album} 

Kommentar