Strömavbrott i Tving och brand i Rödeby

Artikel uppdaterad 2009-05-28 06:46 

 

Från Sydöstran:

 

5000 utan ström i norra delen av kommunen

KARLSKRONA. Cirka 5000 elkunder i kommunens norra delar saknar just nu ström. Man tror avbrottet beror på en brand i Slätafly orsakad av ett nerfallet träd.

 

 

 

Det är Eon:s och Rödeby elverks kunder i norra delen av kommunen som just nu är utan ström. Totalt handlar det om runt 1500 kunder. Felsökning pågår.


EMMA SÖDERBOM Publicerad 2009-05-27 13:58. Senast uppdaterad 2009-05-27 14:55

 

 

Brand norr om Rödeby

KARLSKRONA Det brinner just nu i närheten av ett timmerupplag i Slätafly norr om Rödeby.

 

Enligt SOS-alarm blåser det på platsen och branden sprider sig. Räddningstjänsten är på väg med minst tre bilar. Enligt uppgift är det ett träd som fallit över en kraftledning som börjat brinna. Det ligger ett timmerupplag i närheten och räddningstjänsten är på väg till platsen med minst tre bilar. Det blåser en del på platsen och området osm brinner är just nu 100 gånger 100 meter. Det pågående strömavbrottet som drabbat 5000 av E-ons och Rödeby Elverks kunder tros bero på det nedfallna trädet och branden.


EMMA SÖDERBOM Publicerad 2009-05-27 14:32. Senast uppdaterad 2009-05-27 14:54

 

 

Skogsbrand spred sig snabbt

 

SLÄTAFLY En stor skogsbrand rasade under hela onsdagseftermiddagen och kvällen i Slätafly mellan Holmsjö och Ledja. Den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet. Till slut tvingades man rekvirera en av försvarets helikoptrar för att vattenbomba området.


– Det är framför allt blåsten som gör att det är svårt att få branden under kontroll, säger brandingenjör Frida Eiman vid räddningstjänsten i Östra Blekinge.

 

På kvällen brann det fortfarande med öppna lågor. Ett område på 600 gånger 200 meter har eldhärjats. Räddningstjänster från Holmsjö, Karlskrona och Eringsboda deltog i arbetet.

– Vi kommer att få vara kvar hela natten, säger Frida Eiman.


Den fortsatt kraftiga blåsten och de torra markerna ökar risken för att elden ska få nytt fäste och sprida sig ännu mer.

– Det har emellertid inte varit någon fara för hus eller människor. Det är ett skogsområde med ett kalhygge som brinner.

 

Det var strax efter klockan 13 på onsdagen som larmet kom om att ett träd fallit över en kraftledning. Det uppstod gnistor och i den starka vinden fick elden snabbt fäste. Kraftledningen tillhör energibolaget E.ON och ger ström åt cirka 1 500 abonnenter i Flymenområdet. De miste strömmen i samband med branden.

– Vi gav oss genast ut för att reparera skadorna, berättar Johan Aspegren, informationschef på E.ON.

 

Men genom ett märkligt sammanträffande uppstod fyra minuter över 13 ett stort tekniskt fel i en högspänningsbrytare i Emmeryd vid Rödeby. Brytaren förser Rödeby Elverks 4 200 kunder med el som köps av – E.ON.

– Bara några minuter efter det att kabeln utanför Holmsjö gått av miste alltså hela Rödeby och alla våra kunder norröver strömmen, berättar Rödeby Elverks vd Per-Gunnar Johansson.

 

Sammanlagt var drygt 5 700 elkunder utan ström på eftermiddagen.

– Hade inte det tekniska felet uppstått hade våra egna kunder i bland annat Fur fått tillbaka strömmen mycket fortare, säger Johan Aspegren.

 

Nu fick de vänta till omkring klockan 17 innan alla hade fått elen tillbaka. Rödeby Elverks kunder fick också vänta så länge innan allt var återställt.

– Det var ett både ovanligt och komplicerat tekniskt fel, säger Per-Gunnar Johansson.


LOTTIE HÅKANSSON Publicerad 2009-05-28 03:00

Kommentar