Värmebölja och väderinformation!

På TvingNet har vi nu klämt in väderinformation. I startsidans högra kolumn finns en 4-dygnsprognos som är hämtad från www.klart.se.

 

Dessutom medföljer i artikeln diverse information och några kloka ord från SMHI om den pågående värmeböljan och den strålande solen.

 

 

 

Följande två artiklar är hämtade från SMHI

 

 

Soligast i världen

 

Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständigt exploderar. Under juni och juli får områden norr om polcirkeln ta emot mer solenergi än de flesta platser på jorden, förutsatt att det är molnfritt.

 

Solen är aldrig eller bara kortvarigt under horisonten och polarregionen kan ta emot solens energi större delen av dagen. Sommartid står dessutom solen så högt på himlen att strålarna inte behöver så lång väg genom atmosfären.

 

Södra Sverige kommer inte långt efter. Vid midsommar står solen lika högt över horisonten som vid vår- och höstdagjämningarna i Nordafrika och Texas eller lika högt som vid juletid i Thailand eller Centralamerika. Så faran för hudskador är lika stor i sommar-Sverige som i dessa exotiska turistresmål, om solen får skina.

 

Under ett år får södra halvklotet lite mindre sol än det norra. Anledningen är att jorden passerar förbi solen hastigare under södra halvklotets sommar än under norra halvklotets.

 

 

Sola säkert!

 

Mitt på dagen är UV-strålningen som starkast och då kan många behöva ta det lite lugnt med solen. Under UV-index kan du se hur UV-strålningen kommer att variera under dagens lopp idag och imorgon. Se sida UV-index.

 

 

mvh TvingNet

Kommentar