Jättestora gubbar i Tving

Barbro Nordkvist har denna gång skickat in ett par bilder på en gigantisk jordgubbesort. Visst växer den i Tving.

 

 

 

För några år sen köpte jag några plantor av en jordgubbssort som heter Jätten Goliat. Och visst lever den upp till namnet.

 

Jodå, de växer strax utanför Tving, närmare bestämt i Padderyd.

 

 

 

 

Vi på TvingNets redaktion tackar Barbro även för detta bidraget och hoppas åter igen att fler ska nappa på möjligheten att skicka in information och bilder om Tving till oss.

 

TvingNet kompletterar med lite mer jordgubbsinformation.

 


Beskrivning. Jordgubbe är ingen art utan en korsning (hybrid) av två amerikanska arter, jättesmultron (F. chiloënsis) och scharlakanssmultron (F. virginiana), den uppkommna hybriden korsades senare med parksmultron (F. moschata). Den skiljs från våra andra smultron-arter genom sina kala blad och skaftade småblad. Jordgubbens uppsvällda röda blomaxel är det som vi i dagligt tal kallar jordgubbe. Frukterna är små nötter som sitter fästa blomaxeln.

 

Utbredning. Jordgubbe är inte vildväxande i Sverige, men då den är så vanlig i odling kan man ofta hitta den på avstjälpningsplatser eller platser där man slänger trädgårdsavfall.

 

Användning. Jordgubbar är mycket vanliga i odling och flera namnsorter finns. Kommersiellt odlas mellan 20 och 30 miljoner liter/år i Sverige (Nationalencyklopedin 1993). Den uppsvällda blomaxeln, jordgubben, används till dessert, saft och sylt.

 

Etymologi. Svenska namnet jordgubbe användes under 1700-talet och 1800-talet som namn på parksmultron (F. moschata) som då var vanliga i odling. De första jordgubbarna (F. x ananassa) odlades fram i Frankrike under 1700-talet och kallades ananassmultron när de introducerades i Sverige, men då de slog ut odlingen av parksmultron tog de också över parksmultronets gamla namn.

 

Källa: LÄNK 


 

mvh TvingNet

Kommentar