Tving GoIF – Jubileumsåret 1982

Tving GoIF 50 årVi kikar i Tving bys arkiv och hittar ett jubileumshäfte som Tving GOIF skapade i samband med sitt 50-årsjubileum, dvs 1982.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tving GOIFs jubileumshäfte i original har nu blivit restaurerat som PDF av Tvingföretaget TEDION. Hela häftets 28 sidor finns med.

Vi börjar med ett utdrag, dvs jubileumshäftets inledning.

Föreningens förste målvakt berättar:

NÅGRA MINNEN FRAN MIN AKTIVA TID I FöRENINGEN

Mitt intresse för idrott har alltid varit stort. Det var därför ganska naturligt, att jag sökte mig till idrottsplatsen i min hembygd för att titta på vad som förekom där och att om möjligt även få deltaga. Jag arbetade i Ronneby och kunde inte träna så mycket som jag önskade. Av någon oförklarlig anledning började jag ägna mig åt målvaktssysslan, som jag sedan fick behålla.

Föreningens ekonomi var dålig. Enda inkomsten var medlemsavgifter samt det lilla belopp vi kunde få in genom inträdesavgifterna vid våra hemmamatcher. Vi köpte våra kläder och utrustning själva. Likaså betalade vi eventuella resor. Först cyklade vi till matcherna i t.ex. Eringsboda, Nättraby och Spjutsbygd. Storartat var det när vi efter några år hade råd att åka lastbil. Ragnar Andersson i Fridlevstad utrustade sin bil med säten på flaket. Vi åkte bil till matcherna för ett blygsamt belopp. Vi klädde om oss hemma eller under träden vid planen. Ville vi tvätta oss efter matchen fick vi leta upp närmaste sjö eller å. Vattnet var ibland mycket kallt.

Hemmaplanen fick vi själva sköta. När det gräs som eventuellt fanns skulle klippas ställde någon gratis upp med sin slåttermaskin. Vi linjerade själva planen med sågspån, som hämtades vid ett sågverk. Ritsningen gjordes sedan för hand, och det var drygt. Det gjordes på söndagsförmiddagen, då matcherna nästan alltid började 13.30. Tack vare allas intresse fungerade det bra, och vi hade ett sammansvetsat lag. Kamratskapet var högt och många framgångar nåddes. Vi började vårt seriespel i en pokalserie. Den vann vi och gick upp i Blekingeserien div 2 östra. Placeringarna minns jag inte, men en medalj från Blekinge FF vittnar om att vi en gång vann serien.

En del friidrott utövades också. Vi hade ingen tillgång till löparbanor, hoppgropar eller liknande, men klubbmästerskapen gav efter förhållandena goda resultat. Vidare ordnades landsvägsstafetter med (tror jag) 12 sträckor. Det var stafetterna i Tving, Nättraby, Spjutsbygd samt Karlskrona runt. Placeringarna för oss var bra, då laget innehöll många konditionsstarka löpare.

Vintertid utövades gymnastik, och någon tränade också boxning, allt i Folkets hus.

Så småningom blev ekonomin allt bättre. Festligheter i Folkets park gav välbehövliga tillskott i kassan. Föreningen kunde köpa tröjor och byxor. Vi höll oss själva med skor, strumpor och annan utrustning.

Detta är några minnen från min aktiva tid i föreningen. Det goda kamratskap som rådde anser jag vara orsak till de framgångar vi nådde. Kriget splittrade vår verksamhet 1939. Laget fick vid flera tillfällen undvara spelare, och spelstyrkan försvagades. Efter kriget kom delvis nytt folk i såväl laget som ledningen. Idrottsrörelsen har fått en omfattande utveckling.

Ragnar Svanberg

Utan att dra alltför stora och förhastade slutsatser och paralleller till dagens föreningsverksamhet, så är det ändå intressant att läsa om hur ekonomin för en förening då, liksom nu, är svår att hålla i balans. Oavsett ekonomiska muskler så är det trots allt individers önskan om sammanhållning, gemenskap och kamratskap som får en förening att hålla ihop, åldras och hållas levande. Människor kommer och går och med det förändras förstås intresset för föreningslivet. Tving GOIF går just nu igenom en tuff period där både medlemsantal och antalet aktiva de senaste åren kontinuerligt stagnerat. Dock ska man komma ihåg att man för bara ett drygt decennium sedan spelade i div 4 med ett eget lag. Idag spelar man i div 5 med ett gemensamt lag bildat tillsammans med Fridlevstad GOIF. Jubileumspublikationen spänner över 50 år. Över så lång tid kan man läsa om föreningens både goda och dåliga tider. Med viss optimism kan man därför hoppas att vi om 10-15 år åter igen får läsa om Tving GOIF som en växande och välmående förening.

Här är hela jubileumshäftet: Tving GOIF 50 år, Jubileumshäfte 1932-1982 (PDF ca 5.6 MB)

Trevlig läsning!

Styrelsen i Tving GOIF genom TEDION

 

Kommentar